Friday, May 18, 2012

Survey: Confinement Lady

I was chatting on WhatsApp with my friend the other day, just changing mommies stories since we're both pregnant at the same time. Then she asked me about my confinement lady and to tell you the truth, I haven't given a slightest thought about it yet and she was horrified. You see, I'm due to deliver my baby on July, most probably during the fasting period and the thought of having no one to come over and take care of me during the confinement period because most of the tukang urut declined to serve during fasting month is simply unimaginable. Yes, after that conversation finished, I was totally mortified.

My mom is a full-time housewife but she has my two other siblings who are still in school and needs to be taken care of. Plus, I want to have my post natal rest at the comfort of my own house, not at my parent's because I can't stand my cats anymore (yeah, evil!) and my husband will feel at ease if we're in our own pod.

So I have to act fast and knowing that I have merely one month to seal the deal with a potential confinement lady, I've been searching high and low and asked my cousin/friends for numbers of their previous confinement lady. My requirement is simple. The lady should be able to take care of me and baby and preparing the food for me as well. Not necessarily to be lived-in but daily basis is most welcomed. And so far, here's what I got:

They are more towards spa-like treatment and they're using Tanamera products for the post natal care. Currently they have 3 packages available, ranging from stay-in confinement nanny, traditional home nursing and clinical home nursing. They are usually fully booked months ahead. Located in Bandar Puteri, Puchong, please contact the friendly owner, Kak Ida at 012-2816016 for pricing and availability.

Located in Shah Alam, they have 3 packages to choose from. From stay-in nanny to the basic package. Please refer to their website for price listing and packages available or you can directly contact the owner, Kak Ita at 012-2431966 for details.

Kak Hawa (016-7353757)
I got her contact from my cousin. I was at the very last minute when I called her and she is almost fully booked for the month of July. Poor me. But she tried to slot me in her schedule tho and sadly, I can only hire her for a week if I happen to deliver on the estimated date. She will stay with you for the whole duration and will cook for you and care for the baby as well. Please contact her for availability.

After contacting the above candidates, I decided to go for Kak Hawa because of her experience, good reference and feedback and the rate is affordable. IREE Touch was so busy and I only received their quotation after 4 days asking for it! Whilst Jemari Tradisional's quotation is a bit off my budget. Hahaha! Now the confinement lady is secured I can now breathe. Phewwwwww!!!! One thing is finally settled.

28 comments:

nun zameera May 18, 2012 at 10:58 AM  

Good for u! =) Dont worry, shes good.

Anonymous May 20, 2012 at 10:17 PM  

JeMari tradisional penipu!!!confinement lady perokok pun ada!!!

米雪猪 May 23, 2012 at 3:10 PM  

Hi, My name is Michelle. When i browsing to the little bean steriliser and warmer and i found your blog. I wanna ask whether you hire tukang urut? coz my due date is on oct...i know it's still long way to go...but can you intro any good tukang urut to me? I stay around puchong utama...


Thank you
Regards,
Michelle

liza December 14, 2012 at 2:19 PM  

HI ANONYMOUS;

Betul ke Jemari traditional penipu? i baru nak guna services diaorang.

naza-admin January 10, 2013 at 10:08 PM  

tak payah guna servis jemari tradisional ni.servis cam haram. perempuan indon mata berkeliaran tengok brang dalam rumah. selongkar brg dalam stor i.

Anonymous January 16, 2013 at 10:22 PM  

la.. iyer ker..? luckily meet this blog pasal i baru jer nk komfem ngan the owner of jemari -kak ita..

Anonymous January 19, 2013 at 1:56 AM  

Jemari penipu? Bagaimana lak boleh beroperasi selama 5 tahun? Tukang urut dulu hisap rokok daun dan makan sireh...tukang urut skg, hisap rokok....apa yg di bayangkan bila sebut tukang urut?...seorang yg tua, pakai baju kedah, kain batek, bertudung ikat bawah leher dan bersongel? Wake up...ini tahun 2013. Penampilan, sifat dan tabiat manusia lebih penting dari khimat? Kalau kita tak mau org bercerita ttg aib kita ketika berpantang, jgn cerita aib orang lain.

Anonymous January 19, 2013 at 2:04 AM  

Nama pun manusia. .kalau tak nak penjaga pantang dok rumah, takut selongkar barang,keluar duit dan tinggal di tempat jagaan ibu berpantang di luar atau tinggal di servis apartment. tak semua manusia perfect.

Anonymous January 19, 2013 at 2:07 AM  

Percaya karma? kenapa Allah jadikan dunia ni bulat? sbb what goes around comes around...

Anonymous March 15, 2013 at 7:11 PM  

Tukang urut yang saya kenal dan pernah ambil pkej bersalin dgn dia ialah kak suri , alhamdulillah bagus sgt urutanya.. Seluruh bdn dan baik . Dia urut sekitar seri kembangan tak silap saya. Beraroma ururn dan minyak urut nya. Boleh dtg kerumah, tak payah susah2 nak jemput. Lengkap dibawanya alat tangas dn tungku.mmg best. Nk kontek dia no ni nyer 0123449417. Berbaloi .

Anonymous March 19, 2013 at 10:51 AM  

To Anonymous:

On Jemari Tradisional: first thing first, are you the owner of Jemari Tradisional? You sounded so defensive.

Having a smoking carelady while you are in confinement and the baby is only a FEW DAYS OLD. Are you telling us you dont mind having a smoking lady around newborn baby in your house?

Customer has every right to get a good carelady. They paid a hefty sum for it.

And are you saying you DONT MIND your carelady to SELONGKAR your private stuff around your home? So its okay to do things like these just because its..what? 2013? People do selongkar homes these days eh? These mothers paid for service, not pay the carelady to selongkar homes!

Just my thousand ringgit worth. If you may, to Jemari Tradisional defender. Thank you.

Anonymous November 2, 2013 at 10:26 PM  

hai nak tanya...kak hawa tu ok tak servis dia??malay ke?

Anonymous February 5, 2014 at 11:26 PM  

Yess Jemari Tradisional mmg penipu. Servis cam haram. Hati-hati

Anonymous April 21, 2014 at 6:20 PM  

Yep i amik jemari tradisional jugak n paid deposit of rm500. The confinement lady tungku i guna tungku sejuk je! Pastu dia ckp dia x sihat n tdo je most of the time. Kenapa hantar org yg xsihat utk jaga org lepas bersalin in the first place? Dah la urut pon x rasa apa mcm picit2 je. On the second day the lady jaga i suruh dia balik sbb kita dah la baru lepas beranak, tension dgn dia pulak. Tambah dgn kak ita tu pulak punyalah kurang sopan bila komen pasal servis dia. N the deposit satu sen pon dia x return. Hopefully xde dah pomp yg tertipu dgn jemari tradisional tu!

Raihana Rr July 16, 2014 at 6:48 AM  

Yes betul.... Saya dah terkena.... Sgt2 mnyesal.... Before bsalin minta deposit nak cepat 50%... Then bila dah bsalin, CL dia tak available plak.... Reason i bsalin awal... How come i nk tau bila baby kuar right?? Dah masuk 2 weeks still xde CL... my mom marah sebab badan dah masuk angin....

Anonymous September 30, 2014 at 2:47 PM  

oh yes. my fren baru je deliver and amik jemari ..so pitty her..tungku sejuk,pemelas,masak out, kaki sembang ngn maid..nah pendek kate sakit hati lah

i guess jemari did has a good reputation back then tp da tuka sume pade indonesian yg (well u know lah mcm mane perangai)

for pantang purposes..i still vote for malay lady..

Suziela Ahmaf November 16, 2014 at 3:42 PM  

0126383021 ieyla myediakan pelbagai pakej bg membantu ibu2 kembali sht slpas bersalin..dr pnjagaa ibu,bayi dan mknan pantang.

Haniza Zainol December 23, 2014 at 1:21 AM  

Providing Malay traditional post natal care. Stay in/daily visits. Contact 019 551 072

Melissa July 2, 2015 at 12:49 PM  

Hi Elly. May I know how Kak Hawa's service was like ? I am looking around for a confinement lady as well. You can email me at melissaraffur@gmail.com if you do not wish to reply here.

Thank you. :)

Anonymous August 26, 2015 at 10:40 PM  

Baru berurut dgn kak suri..mmg la tersangat bagus. Cekap dan baik. Puas hati dgn pkej dia.berurut dan sengkak perut , bertangas 2 in 1 dan bertungku..mmg rasa ringan badan. Dia gunakan mesin juga untuk lancarkn darah dan pecahkn lemak dibahagian tertentu.mmg puas hati sgt. Klu sesiapa nk berurut hubungilh kk suri 0123449417

Nadia Mocta September 21, 2015 at 3:16 PM  

Kak Hawa service camne ok ke??

Nadia Mocta September 21, 2015 at 3:16 PM  
This comment has been removed by the author.
Anonymous October 1, 2015 at 10:33 PM  

sorry nak menyampuk. Jika ada para ibu masih lagi mencari confinement lady @ melayu, yang bertauliah, berpengalaman & professional sila hubungi Bidan Chantek di 010 225 3270. Khidmat yang terbaik kepada pelanggan serta komited adalah misi kami. In sha Allah puas hati. Sila layari page kami: Urutan Bersalin Islamic & Tradisional & FB: Bidan Chantek untuk pakej yang kami sediakan.

Anonymous February 21, 2016 at 9:22 PM  

Pertukaran no telefon....

Jika ada para ibu masih lagi mencari confinement lady @ melayu, yang bertauliah, berpengalaman & professional sila hubungi Bidan Chantek di 017-613 1158. Khidmat yang terbaik kepada pelanggan serta komited adalah misi kami. In sha Allah puas hati. Sila layari page kami: Urutan Bersalin Islamic & Tradisional & FB: Bidan Chantek untuk pakej yang kami sediakan.

sheeda zainal September 7, 2016 at 10:17 PM  

Hm, ni kak rozie ke ni?

sheeda zainal September 7, 2016 at 10:17 PM  

Keras hati btol kak rozie. Xsangka

sheeda zainal September 7, 2016 at 10:19 PM  

Assalamualaikum..pertama sekali saya nak cakap yg saya buat homework dulu ttg jemari tradisional ni..apa yg saya dapat adalah mungkin hanya segelintir yg terkena dgn jemari compared dgn testimoni bagus (yg diupload sendiri oleh jemari pada page nya)..jadi mungkin saya tak terkena kot..tapi masyaAllah, layanan masa nak book daye tu bukan main lagi..masalahnya, yg tukang jaganya org lain (indon)..rase dibuli sangat..saya sgt hormati tetamu di rumah saya, ikut apa sahaja jadual yg diberi oleh jemari, salah satunya malam memang berjaga sorang2 dgn baby tapi siang xboleh tidur??? Allah je tau betapa penatnya saya jaga anak sulung umo 2 tahun (x ditolong oleh indon itu seperti mana saya dah explain pada kak rozie sebelum book date) serupa baik saya pantang sorang2..malah indon tu berani ckp kat suami saya yg saya asik tido..hello, kalau sesapa kenal saya mmg saya bukan kaki tido siang..dan boleh die kate seronok ye istri doktor (suami saya doktor) jadi suri rumah xpayah buat ape2..amboi2, dtg sini nak jage orang pantang ke nak jaga tepi kain orang? Asal saya nak letak kepala rehat terus disuanya baby pada saya suruh saya jaga dan die nak solat dhuha..name indon tu aminah..ok saya respek..lame2 saya ckp kat die, solat dhuha tu sunat, apa yg awak buat kat sini wajib tau kak sebab orang dah bayar awak utk buat kerje..amanah tu..nasi pon dipanaskan..sampai nak pitam saya sebab badan masuk angin..waktu urut perli2 saya..mentang2 saya muda lagi..kak rozie saya call hari kedua kate nk terminate servis die kate xpe2 tahan je..tapi bile waktu yg mmg dlm perjanjian da xleh terminate (hari ke4 rasenye), die gune alasan tu plak padahal hampir setiap hari saya kate suruh org tu balik..kurang ajar sangat aminah pada saya dan mertua saya..bole plak die sebelahkan indon tu..mentang2 tu staf kamceng die..xpe kak rozie, kalau kak rozie gune name Allah utk mengelak drpd mengakui kesilapan dan kelemahan servis kak rozie, kite tgk akhirat nanti..org keje berhempas pulas nk cari duit, kak rozie buat main2 dgn hasil keringat org..indon tu siap ckp kak rozie x explain ape pon kat die seperti yg saya tanya kak rozie boleh xjaga saya dan anak sulung saya sekali sebab xde org nak jage kami since suami keje xmenentu..alih2, suami saya yg kene balik rumah dlm waktu kerje utk selesaikan mandi, makan minum anak saya..dan die dichop di tempat kerje sebab hilang mase waktu kerje..punyela kami sabar sebab xde pilihan dah..tegur indon tu n kak rozie 2 2 buat keras je..kami xhalalkan duit kami..badan saya sakit2 lepas pantang..saya sungguh2 nak pantang sbb nk jage badan alih2 ini yg saya dpt..xpayah nak halang orang post feedback, betulkan servis tu dulu..gune nama Allah je lebih, tapi hati keras kematu nak terima teguran..org buat feedback sbb nak selamatkan duit dan kesihatan ibu2 berpantang..kenapa kak rozie nk melatah lebih2? Kak rozie nak pulang balik ke duit kami? Kalau mcm tu ok pulangkan dan kami akan padam komen2 kami..seriously, saya da suruh suami utk tinggalkan je indon tu tgh jalan mase otw anta die ke stesen bas bagi pengajaran..tapi itupon kami xsampai hati..indon tu siap baring2 lagi kat sofa mase waktu tghri saya jage baby sorang2 dan ank sulung saya..anak saya sampai ke tghri xtuka pampers yg ade tahi dan kelaparan..bole plak aminah tu suap nasi dlm mulut sendiri tanpa hirau anak saya minta nasi disebelahnya sambil menangis..kejam btul..saya nak cari aminah tu balik..jage die..saya xleh lupe..trauma..saya da bace komen2 page ni dulu, skrg saya dtg balik utk menyokong..dan saya akan copy paste pada stiap page yg saya penah bace pasal jemari..kesian kat ibu berpantang yg teraniaya dgn CL jemari..wassalam.

Hasnidza Ahmed Redza September 8, 2016 at 12:23 AM  

Puan Sheeda,

Bidan Chantek bukan dimiliki oleh Kak Rozie. Kami beroperasi daripada Bangi.

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP